vlog de calatorii cracovia

Cracovia, sarea si piperul Poloniei – #polonia100 – vlog de calatorie

Cracovia ni se dezvaluie pe zi ce trece mai pregatita pentru multitudinea de turisti care ii trec pragul si descoperim din ce in ce mai multe locuri care ne condimenteaza sederea in Polonia.
Incepem calatoria de azi la Mina de Sare de la Wieliczka, bucurosi ca avem o raza de soare cu noi. Mina a fost fondata in sec al XIII lea si este strans legata de o legenda la fel de cunoscuta ca cea a dragonului Wawel. Se povesteste din stramosi ca o printesa unguroaica, Wanda, in prag de nunta, a indemnat minerii din Wieliszka sa sape un put in pamant si acestia au gasit in primul bulgare de sare un inel de logodna pentru printesa. Ea a devenit protectoarea minerilor si imaginea minei intr-o vreme cand sarea era la fel de pretioasa ca aurul. Pentru regatul polonez, dezvoltarea exploatării de sare a constituit baza evoluției sale economice ulterioare.
In interiorul minei se afla cea mai mare capela subterana cu altare, vitralii si sculpturi, toate din sare.
Continuam traseul nostru in Cracovia pe strada Lipova nr.4, la Fabrica lui Schindler. Oskar Schindler. Fabrica unde s-a alcătuit cea mai cunoscută listă din lume, Lista lui Schindler.
Fabrica a devenit parte a Muzeului de Istorie al Orașului Cracovia si prezinta perioada în care Cracovia a fost sub ocupație nazistă. In interiorul expozitiei descoperim povestea locuitorilor orașului, polonezi și evrei, supuși unui regim de teroare și exterminare. In centrul expozitiei se afla biroul lui Oskar Schindler si 1200 de vase de metal, reprezentand numarul de evrei salvati de acesta de la Auschwitz. Schindler reprezinta simbolul salvarii evreilor si personaj principal al filmului realizat de Steven Spielberg, “Lista lui Schindler”.
Avem nevoie de un timp sa ne revenim cand iesim din muzeu, informatiile aprofundate sunt dure si dureroase, astfel ca ne continuam drumul spre cunoasterea istoriei in Cartierul Evreiesc.
Arhitectura si strazile se pastreaza ca in descrierile din cartile de istorie iar restaurantele si terasele atrag turisti cu mancare cu specific evreiesc.
O zi in Cracovia iti aduce multe zambete de bucurie pe fata prin atmosfera ei relaxata si multitudinea de locuri de legenda, cat si aprecierea ca traim timpuri de pace.

Daca ti-a placut, nu uita sa dai like, share si subscribe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.